Kako spriječiti prostatitis

Prostatitis nije najugodnija bolest koja često postaje kronična. Svaka provokacija sa strane ponašanja, blagostanja i simptoma se ponovno vraća: bol u području genitalija, bolno mokrenje, nestabilna erekcija.

prostatitis u muškarca

Prva prevencija prostatitisa je jednostavan zdrav način života bez ikakvih posebnih zabrana. Sekundarna prevencija pojave bolesti niz je mjera koje uključuju prehranu, potpuno odbijanje alkohola i, naravno, odgovarajuće lijekove.

Koji su faktori rizika za pojavu bolesti?

Prostatitis se može razviti u kombinaciji dvaju čimbenika: pojave infekcije i stagnirajućih procesa u tijelu.

Glavni izvori patogena su:

  • crijeva i bolesti kao što su Escherichia coli, Klebsiella, Proteus, itd . ;
  • spolni partner s zaraznim bolestima genitourinarnog sustava: klamidija, mikoplazma;
  • infekcije grla, karijesni neliječeni zubi, upaljeni krajnici;
  • niska tjelesna aktivnost.

Sve to pojedinačno i u cjelini može dovesti do razvoja prostatitisa.

Tjelesna aktivnost i prevencija prostatitisa

Niska tjelesna aktivnost glavni je razlog za razvoj prostatitisa u odraslih i mladića. Prostatitis na pozadini venskog zastoja u zdjeličnim organima naziva se kongestivnim.

Ako muškarac vodi aktivan zdrav način života, mišići su mu u području zdjelice stalno u dobroj formi. Dovoljno dobro podupiru genitalije u ispravnom položaju i cijeli sustav dobro funkcionira.

Nemate vremena za teretanu i posebne satove? Nije problem! Dovoljno jednostavno, ali redovito vježbanje i gimnastika svaki dan. Vježbe treba raditi najmanje 15-30 minuta dok se znoj ne počne isticati, odnosno dok ne dođe do lagane tjelesne aktivnosti.

Kegelove vježbe prikladne su za zagrijavanje kao prevencija prostatitisa. Međutim, vrijedi znati da se to ne mogu učiniti ako su prisutni bubrežni kamenci.

Prevencija prostatitisa kod kuće Osim toga, za prevenciju prostatitisa prikladno je i lagano brzo hodanje uzbrdo, plivanje i trčanje su savršeni.

S pravim sjedalom će i bicikl. Pojačava cirkulaciju krvi u zdjeličnim organima. Vožnja biciklom od 5-7 kilometara 2-3 puta tjedno može biti izvrsna prevencija prostatitisa.

Redoviti odnosi imaju važnu ulogu u prevenciji prostatitisa. Seksualni odnosi ne bi trebali biti "radi prikazivanja", već na pozadini želje i obostranog zadovoljstva. Loši orgazmi nisu način održavanja prostate u dobroj formi. Uzbuđenje bi trebalo biti stvarno, a hormoni bi trebali biti u redu, samo će tada prevencija djelovati sto posto.

Odvojeno, treba reći i o higijeni spolnih odnosa. Ovo je također vrlo važno. Mnogi partneri koji pokušavaju diverzificirati svoj spolni odnos jednostavno zaborave na osnovnu higijenu. Nezaštićeni spolni odnosi često postaju uzrok infekcije prostate, a kao rezultat toga i razvoj prostatitisa.

Pravilna prehrana, redoviti i kvalitetni spolni odnosi, odsutnost loših navika - sve to zajedno dat će dobro muško zdravlje i odsutnost bolesti prostate.

Proizvodi za prevenciju prostatitisa

Pravilna prehrana i visokokvalitetna zdrava hrana pomoći će u zaštiti tijela od štetnih učinaka. Koja hrana će biti posebno korisna u zaštiti protiv prostate? Evo samo malog popisa:

  • sjemenke bundeve. Na prazan želudac trebali biste jesti 30-40 sjemenki najmanje 7 dana zaredom. Bilo bi korisno koristiti ih zajedno s medom ili orašastim plodovima;
  • masna riba bogata omega-3, također morski plodovi;
  • zdravo bilje: peršin, zelena salata, celer, bosiljak;
  • orasi.

Naravno, prehrana igra glavnu ulogu u prevenciji prostatitisa i mnogih drugih zdravstvenih stanja muškaraca.

Začinjena jela, pivo navečer, orašasti plodovi i krekeri slani začinima samo izazivaju nove simptome razvoja bolesti. Simptomi bolesti mogu se pojaviti odmah nakon jedenja pogrešne hrane. Tada će liječenje morati započeti od samog početka.

Pa, naravno, ne zaboravite na redovite liječničke preglede. Nakon 40 godina, svi muškarci trebaju posjetiti urologa barem jednom u šest mjeseci. Kao i žene trebale bi posjetiti ginekologa. Do te dobi povećavaju se rizici od razvoja prostatitisa.