Adenom prostate: uzroci, simptomi i prevencija

Prostata je mali, nespareni organ koji se nalazi u zdjeličnoj šupljini odmah ispod mokraćnog mjehura i ispred rektuma. Uretra prolazi kroz debljinu prostate.

dugotrajna prisutnost muškarca za računalom može uzrokovati adenom prostate

Građa i funkcija prostate

Prostata se sastoji od vlakana glatkih mišića i stanica koje luče. Glavna funkcija žlijezde je lučenje sekreta koji sudjeluju u ukapljivanju ejakulata, osiguravajući kretanje sperme i štiteći ih od agresivnog okoliša rodnice. Prostatna žlijezda je također ventil koji sprečava protok mokraće tijekom ejakulacije i sjemene tekućine tijekom mokrenja.

Težina prostate zdravog odraslog muškarca iznosi samo oko 20 g. Hormoni hipofize i nadbubrežne žlijezde, androgeni, estrogeni imaju velik utjecaj na njezino stanje. Tijekom života veličina prostate se može promijeniti: kod dječaka je mala, tijekom puberteta prostata se dramatično povećava. Kad izlučivanje hormona počne blijedjeti (obično se to događa u dobi od 45-50 godina), normalno počinje obrnuti razvoj žlijezde.

Međutim, često se događa suprotan proces - benigna hiperplazija prostate (BPH) ili adenom prostate.

Što je adenom prostate?

maketa adenoma prostate

Ova bolest ima mnogo sinonima: adenom prostate, benigna hiperplazija prostate, benigna hipertrofija prostate i drugi.

Ime odražava suštinu patoloških procesa koji se javljaju u žlijezdi: žljezdano tkivo raste, stvarajući guste čvorove. Veličina prostate se povećava, što uzrokuje kompresiju uretre i grč glatkih mišićnih stanica. To dovodi do pojave simptoma bolesti.

Veličina prostate nema izravan utjecaj na oštećenje mokraće. Simptomi mogu biti odsutni sa značajnim porastom ili se pojaviti u ranim fazama bolesti.

BPH ima benigni rast, odnosno ne daje metastaze. Ovo u osnovi razlikuje BPH od raka prostate. Glavna referentna točka za početak zloćudne transformacije prostate je razina antigena specifičnog za prostatu (PSA).

Uzroci BPH

Prema statistikama, kod muškaraca mlađih od 30 godina znakovi BPH obično izostaju. S godinama se učestalost BPH povećava, dosežući vrhunac u devetom desetljeću života (90%).

Uzroci adenoma prostate još uvijek nisu u potpunosti razjašnjeni. Vjeruje se da adenom prostate ima višefaktorsku prirodu. Uloga muškog spolnog hormona testosterona odavno je poznata i u normalnom rastu prostate i u razvoju BPH. Poznato je da muškarci u dobi od 40 do 50 godina imaju razdoblje najdubljeg restrukturiranja hormonske regulacije, dok dolazi do smanjenja razine testosterona koji cirkulira u krvi. Smanjenje količine testosterona i relativno povećanje razine estrogena (ženskih spolnih hormona) u muškom tijelu dovodi do rasta prostate.

Promjena hormonalnih omjera u čovjekovom tijelu bila je polazna točka u proučavanju uzroka i mehanizma razvoja benigne hiperplazije prostate. Uz hormonalne poremećaje, upalni proces, praćen edemom prostate, važan je u razvoju adenoma prostate, jer može igrati važnu ulogu u povećanju broja stanica prostate, a edem organa, kao mehanički čimbenik, doprinosi intenziviranje simptoma bolesti.

Simptomi adenoma prostate

muškarac ima simptome adenoma prostate

Povećanje prostate dovodi do kompresije uretre i uzrokuje grč glatkih mišića. Ovaj proces prati oštećeno mokrenje:

  • potreba za buđenjem noću za pražnjenje mjehura;
  • smanjenje napetosti struje urina;
  • osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura nakon mokrenja;
  • pojava teško obuzdavanja nagona za mokrenjem;
  • povećano mokrenje tijekom dana;
  • mokrenje malog volumena.

Često se navedenim simptomima pridružuju poteškoće na početku čina mokrenja, što je izraženije ujutro i čini vas naprezanima da započnete mokrenje. Ovi su simptomi razlog traženja medicinske pomoći.

Liječenje adenoma prostate

Tijek bolesti značajno pogoršava kvalitetu života, a nedostatak adekvatnog liječenja može uzrokovati operativni zahvat. S obzirom na progresivnu prirodu ove bolesti, terapiju lijekovima za BPH treba provoditi dulje vrijeme. Ovisno o prevalenciji simptoma, terapija može značajno varirati. Farmakoterapija uklanja probleme s mokraćom, smanjuje pritužbe i vraća kvalitetu života. Također biste trebali biti svjesni da adenom prostate može biti asimptomatski ili uzrokovati nespecifične urinarne probleme koji ne nalikuju klasičnoj slici bolesti. To pacijente dovodi u zabludu i čini da gube dragocjeno vrijeme. No, što je ranije započeto liječenje, to je učinkovitije.

Prevencija BPH

Trenutno ne postoje posebne metode prevencije. Jedna od preventivnih mjera je godišnji posjet urologu nakon 40 godina. Na sastanku će liječnik moći procijeniti simptome, provesti potreban pregled i propisati učinkovit tretman.