prostatitis i seks

intimnost s prostatitisom

Prostata je vrlo važna za ljudski organizam, jer sintetizira tvar koja je dio sperme. Upalni procesi u prostati se nazivaju prostatitis. Ova bolest utječe na erekciju, kao i na proces mokrenja, što zauzvrat utječe na emocionalno stanje osobe. U naprednim slučajevima, prostatitis se pretvara u adenom prostate, često je bolest popraćena vaskulitisom ili uretritisom.

Pojava akutnog ili kroničnog prostatitisa utječe na cijelo tijelo muškarca, a prije svega na organe genitourinarnog sustava. Istodobno, seksualni život također pati, jer se na pozadini upalnog procesa u prostati mogu primijetiti erektilna disfunkcija i problemi s potencijom.

Ovo stanje značajno smanjuje kvalitetu života čovjeka i zahtijeva imenovanje terapije. Istodobno, mnogi pacijenti se pitaju je li moguće imati spolni odnos u liječenju prostatitisa i hoće li to dovesti do progresije bolesti?

Je li moguće imati spolni odnos s prostatitisom

Budući da od prostatitisa mogu oboljeti mladi, i to ne samo umirovljenici, a puni su snage i energije, onda ih naravno zanima je li moguće imati spolni odnos s prostatitisom. Mišljenje stručnjaka o ovom pitanju može se podijeliti u dvije kategorije: jedni podržavaju ideju produljene spolne apstinencije, dok drugi podržavaju ideju da ne treba prestati s aktivnim seksualnim životom. Zapravo, prostatitis nije uzrok impotencije, ali bol nakon orgazma tjera muškarce da se odreknu tjelesnih užitaka.

Naravno, s uznapredovalim oblikom bolesti, pokušaj vođenja ljubavi vjerojatno neće imati koristi, ali s upalom, prostata se mora masirati. Najbolja masaža se provodi iznutra, tijekom čina ejakulacije, jer se mišići kontrahiraju, što osigurava kretanje spermatozoida. Čin ejakulacije bit će izvrstan dodatak masaži prostate ili čak njezina zamjena, ako je iz nekog razloga nemoguće masirati. Također, uz potpunu seksualnu apstinenciju, javljaju se takve negativne posljedice kao stagnacija krvi u genitalijama, smanjuje se razina testosterona, smanjuje se potreba za aktivnošću prostate, pa njezina funkcija blijedi. Ove posljedice dodatno pogoršavaju situaciju i mogu dovesti do pogoršanja bolesti.

No, s druge strane, prečesta ejakulacija može naštetiti. Neki muškarci, nakon što su naučili da spolni odnos pozitivno utječe na upaljenu prostatu, mogu započeti aktivan seksualni život bez previše promatranja svojih partnerica, što će negativno utjecati na situaciju. Svako žensko tijelo ima posebnu mikrofloru, koja možda nije kompatibilna s muškom mikroflorom. Osim toga, ona može biti nositelj zarazne ili gljivične bolesti, pa nezaštićeni spolni odnos može dovesti samo do upalnog procesa. Stoga je poželjno voditi ljubav sa svojim stalnim partnerom kako biste smanjili rizik od komplikacija.

U nedostatku stalnog partnera potrebno je očistiti sjemene kanale uz pomoć samozadovoljavanja. Budući da se ejakulacija često javlja prerano kod prostatitisa, možete početi odgađati trenutak orgazma, privremeno zaustaviti trenja, a zatim ih ponovno nastaviti. Ali trebali biste zapamtiti mjere opreza i ne preopteretiti već oslabljeno tijelo. Ne možete postići više od jedne ejakulacije dnevno, ali ne manje od jedne ejakulacije tjedno.

Uzroci prostatitisa

Postoji nekoliko uobičajenih oblika ove bolesti:

 • Akutni prostatitis ima simptome karakteristične za sve upalne procese: zimicu, bol u zahvaćenom području, groznicu. Ponekad tijekom mokrenja iz kanala izlaze bjelkaste ili bezbojne gnojne formacije. U nekim slučajevima, akutni prostatitis dovodi do sepse i zahtijeva hospitalizaciju. Uzrok bolesti je infekcija koja zahvaća prostatu. Dodatni čimbenici koji utječu na razvoj bolesti:
  1. hipotermija;
  2. Nepravilan seksualni život, dugotrajna apstinencija;
  3. odgođeno mokrenje;
  4. Nije aktivan način života;
  5. Bolesti genitourinarnog sustava;
  6. Imati loše navike.
 • Osim toga, čest je kronični prostatitis. Bolest se može pojaviti bez simptoma ili bez pogoršanja (postoje blagi problemi s mokrenjem i tijekom spolnog odnosa). U slučaju pogoršanja javlja se bol. Također, kronični prostatitis može dovesti do upale mokraćnog mjehura, budući da je područje prostate žarište infekcije cijelog genitourinarnog trakta. Za dijagnosticiranje bolesti sije se uzorak mikroorganizama u hranjivi medij, a koristi se i mikroskopija tajne iz prostate. Uzrok ove bolesti su bakterijske lezije prostate. Postoje različite teorije koje objašnjavaju nastanak kroničnog prostatitisa:
  1. Teorija kemijske upale, prema kojoj upala nastaje kao rezultat prodiranja mokraće u tkiva prostate. To zahtijeva povećani tlak mokraće, što može biti uzrokovano opstrukcijama u mokraćnom kanalu (na primjer, ostaci sjemena).
  2. Imunološka teorija sugerira da se prostatitis manifestira kao odgovor na različite antigene koji su se taložili u tkivima prostate.
  3. Neurogena teorija kaže da neurogena upala nastaje pod utjecajem biološki aktivnih tvari koje se oslobađaju na završecima živaca.

Liječenje prostatitisa

Što prije počne liječenje prostatitisa, to bolje, pa je rano otkrivanje bolesti jedan od ključnih čimbenika. U slučaju sumnje potrebno je obratiti se urologu koji će uzeti uzorke i analize urina i krvi te propisati odgovarajući tretman.

Za liječenje prostatitisa koriste se medicinske metode čiji tijek liječenja može trajati do 4 tjedna:

 • Upotreba antibiotika za suzbijanje infekcije ili bakterijske aktivnosti.
 • Korištenje alfa-blokatora, koji olakšavaju tijek bolesti djelovanjem na adregenetičke receptore.
 • Korištenje protuupalnih lijekova koji djeluju na upaljenu žlijezdu.
 • Korištenje biljnih lijekova koji ublažavaju simptome.
 • hormonska terapija.

Osim medicinskog liječenja, koriste se sljedeće metode:

 • masaža prostate;
 • LOD terapija;
 • Vježbe za opuštanje;
 • Fizikalna terapija;
 • Akupunktura;
 • U slučaju pogoršanja, koristi se kirurška intervencija.