Kongestivni prostatitis

što je kongestivni prostatitis

Kongestivni prostatitisje patološki proces u prostati uzrokovan zagušenjem. Patogena flora nije otkrivena, mikroskopijom sekreta prostate, sjemena i urina mogu se otkriti leukociti. Simptomi uključuju stalnu bolnu bol u perineumu, disuriju. Dijagnostika se temelji na rezultatima bakterijske kulture biomaterijala i TRUS-a. Ne postoji jedinstveni režim liječenja kongestivnog prostatitisa, propisana je masaža, fizioterapija, antimikrobni lijekovi i alfa-blokatori. Potreban je individualni pristup, uzimajući u obzir postojeće simptome. Ako konzervativno liječenje ne uspije, moguća je operacija.

Opće informacije

Prostatitis može biti zarazan, uzrokovan prisutnošću patogene mikroflore ili ustajao, povezan s zagušenjem krvi, zadržavanjem ejakulata i sekreta prostate. Kongestivni ili kongestivni prostatitis (vegetativni urogenitalni sindrom, prostatoza) je zastarjeli naziv. Suvremeni stručnjaci u području urologije sve češće koriste termin "sindrom kronične boli u zdjelici bez upalnog odgovora" (CPPS). Prostatitis se javlja u 25% muškaraca od 35-60 godina, upala uzrokovana kongestivnim procesima čini 88-90% ukupnog broja slučajeva. Potencijalno kongestivni oblik bolesti podržavaju patogeni koji su u L-formama, fiksirani na biofilmovima i koji se ne otkrivaju rutinskim metodama.

Uzroci

Uzroci kongestivnog prostatitisa mogu biti povezani i sa samom žlijezdom i s ekstraprostatičnim čimbenicima. Točna etiologija je nepoznata, vjerojatno zbog stagnacije sekreta u prostati ili je posljedica venske kongestije u zdjeličnim organima i skrotumu. Neki urolozi ovo stanje smatraju psihosomatskim. Granica između bakterijske i abakterijske upale vrlo je proizvoljna, s imunosupresijom bilo kojeg podrijetla, zbog dodatka sekundarne mikroflore, proces postaje infektivan. Kongestivni prostatitis je uzrokovan:

  • Interni urološki uzroci. Funkcionalna ili strukturna patologija mokraćnog mjehura: cervikalna opstrukcija, nemogućnost opuštanja vanjskog sfinktera tijekom pražnjenja crijeva, poremećena kontraktilnost detruzora doprinose zadržavanju urina i, zbog kompresije krvnih žila, stagnaciji krvi. Hiperplazija i tumor prostate, suženje uretre i opstruktivni kamenac u mokraćnom mjehuru također se smatraju mogućim uzrocima venske kongestije.
  • Kompresija. Prokrvljenost je otežana zbog kompresije venskog pleksusa retroperitonealnim tumorom, metastazama i crijevnim petljama ispunjenim izmetom (konstipacija). Žile genitourinarnog pleksusa se šire, protok krvi usporava, tkiva doživljavaju gladovanje kisikom i zamjenjuju se nefunkcionalnim strukturama. Dio krvi se taloži i isključuje iz cirkulacije.
  • Čimbenici ponašanja. Odbijanje spolne aktivnosti, neredovita ejakulacija i korištenje prekinutog spolnog odnosa kao načina sprječavanja neželjene trudnoće uzrokuju prokrvljenost i oticanje tkiva prostate. Tijekom ejakulacije ova žlijezda nije potpuno ispuštena. Stalna masturbacija može dovesti do kongestivnog prostatitisa, jer. . . Za razvoj erekcije neophodan je nalet krvi u genitalije.

Predisponirajući čimbenici uključuju nisku tjelesnu aktivnost, hipotermiju i pregrijavanje, lošu prehranu s prevlašću začinjene, dimljene hrane. Alkohol i nikotin utječu na tonus vaskularne stijenke, ometaju redoks procese i propusnost, što izaziva oticanje. Glavni preduvjeti za nastanak kongestivnog prostatitisa s djelovanjem na sve organe muškog spolnog područja (vezikule, testisi) smatraju se anomalijama vaskularnog sustava zdjelice - valvularna insuficijencija, urođena slabost venske stijenke.

Patogeneza

Periferna zona prostate sastoji se od kanala koji imaju slabo razvijen odvodni sustav, što otežava otjecanje sekreta. Kako se prostata povećava s godinama, pacijenti razvijaju refluks urina u prostatične cijevi. Primjećeno je da su mnogi muškarci koji boluju od prostatitisa skloniji alergijama. Znanstvenici vjeruju da takvi pacijenti također mogu patiti od autoimuno posredovane upale uzrokovane prethodnom infekcijom.

Refluks urina pospješuju suženja uretre, disfunkcija mokraćnog mjehura i BPH. Povratni tok čak i sterilnog urina dovodi do kemijske iritacije i upale. Pokreće se fibroza tubula, stvaraju se preduvjeti za prostatolitijazu, što povećava intraduktalnu opstrukciju i stagnaciju sekreta. Neadekvatna drenaža acinusa izaziva upalnu reakciju, povećanje otekline praćeno je pojavom simptoma. Stanje pogoršava kongestija (stagnacija) krvi u zdjelici.

Klasifikacija

Opća klasifikacija prostatitisa uključuje akutni (I) i kronični (II) bakterijski oblik. Kategorija III uključuje podtip IIIa – CPPS s upalom i IIIb – CPPS bez nje. Kongestivni prostatitis smatra se manifestacijom CPPS-a s odsutnošću upalnog odgovora (IIIb). Postoji klinička diferencijacija koja uzima u obzir patogenetske i morfološke značajke bolesti:

  • Prva razina.Karakterizira ga prevladavanje procesa eksudacije, emigracije, arterijske i venske hiperemije, što rezultira oštećenjem mikrovaskulature i razaranjem žljezdanog tkiva. Te se promjene bilježe tijekom prvih godina od početka bolesti. Klinička slika u prvom stadiju je najizraženija.
  • Druga faza.Razvijaju se početni procesi proliferacije vezivnog tkiva, a simptomi se smanjuju. Zbog stvaranja tromba, mikrocirkulacija pati, što pogoršava sklerozu. U ovoj fazi većina pacijenata doživljava seksualnu disfunkciju: slabi erekcija i intenzitet orgazma, razvija se preuranjena ejakulacija ili obrnuto, muškarac ima poteškoća u postizanju vrhunca.
  • Treća faza. Tipične su teške fibrosklerotične promjene. Dokazano je da proliferaciju vezivnog tkiva potiče ne samo upala, već i ishemija koja prati kongestivni prostatitis. Tipične su pritužbe na poteškoće s mokrenjem, a primjećuje se i uključenost bubrega u patološki proces.

Simptomi kongestivnog prostatitisa

Patologija se manifestira različitim simptomima. Većina pacijenata opisuje bol kao stalnu nelagodu u perianalnom području, skrotumu ili penisu. Neki bilježe povećanu perinealnu bol prilikom sjedenja. Iradijacija boli je promjenjiva - u donji dio leđa, unutarnju stranu bedara, trtičnu kost. Otok žlijezde često otežava početak mokrenja i slabi mlaz mokraće. Kongestivni tip upale na pozadini vaskularne patologije često je popraćen hemospermijom - pojavom krvi u sjemenu.

Simptomi iritacije mjehura uključuju česte nagone i urgentnu urinarnu inkontinenciju. S dugotrajnom patologijom razvijaju se depresivni poremećaji. Još uvijek je diskutabilno dovode li psihoemocionalne karakteristike do nelagode u perineumu ili, obrnuto, bol uzrokovana oticanjem prostate utječe na psihičko stanje čovjeka. Povećanje temperature s zimicama ukazuje na prijelaz abakterijskog kongestivnog prostatitisa u infektivni i potrebu za početkom patognomonskog liječenja.

Komplikacije

Kongestivni prostatitis s dodatkom mikroflore može postati akutni bakterijski. U upalni proces mogu biti uključeni i susjedni organi i strukture: vezikule, mokraćni mjehur, testisi. Uloga prostate je proizvodnja tekućine za spermu; obično ima poseban sastav koji ima zaštitnu funkciju za muške zametne stanice. Nedovoljna količina hranjivih tvari i promjene u biokemijskim svojstvima sekreta prostate neizbježno utječu na kvalitetu ejakulata, muškarci s kongestivnim prostatitisom češće imaju dijagnozu neplodnosti.

S teškim oticanjem organa, dio urina nakon mokrenja ostaje u mjehuru, što dovodi do stvaranja patološkog refluksa urina u uretere i bubrežni sabirni sustav. Kao odgovor na refluks može se pojaviti hidronefroza i perzistentni pijelonefritis s oštećenom funkcijom bubrega. 50% muškaraca razvija seksualnu disfunkciju: bolnu ejakulaciju, dispareuniju, neugodne noćne erekcije, što pogoršava kvalitetu života i negativno utječe na odnos u paru.

Dijagnostika

Utvrđivanje podrijetla simptoma je ključno za učinkovito liječenje kongestivnog prostatitisa, stoga su razvijeni različiti upitnici za olakšavanje dijagnoze: I-PSS, UPOINT. Ovi upitnici dostupni su u rusificiranom obliku; koriste ih urolozi i androlozi u svojoj praksi. Da bi se isključio miofascijalni sindrom, indicirana je konzultacija s neurologom. Na palpaciju prostata je povećana, umjereno bolna, o kongestivnoj prirodi bolesti svjedoče varikozne vene rektuma. Dijagnoza kongestivnog prostatitisa uključuje:

  • Laboratorijsko ispitivanje. Provodi se mikroskopski i kulturološki pregled soka prostate. Lagano povećanje broja leukocita pod mikroskopom i negativni rezultati bakterijske kulture potvrđuju abakterijsku kongestivnu upalu. PCR testovi se provode kako bi se isključila spolno prenosiva priroda bolesti. U trećem dijelu urina nakon masaže otkriva se izraženija leukociturija. Kako bi se isključio tumor mokraćnog mjehura, može se učiniti citologija urina, u bolesnika starijih od 40-45 godina opravdana je pretraga krvi na PSA.
  • Vizualne metode istraživanja. Glavna instrumentalna dijagnostička metoda ostaje TRUS, ultrazvuk mokraćnog mjehura. Rezultati cistouretrografije informativni su u potvrđivanju disfunkcije vrata mokraćnog mjehura, otkrivanju intraprostatičnog i ejakulacijskog refluksa urina te suženja uretre. U slučaju izraženog slabljenja mlaza, provodi se uroflowmetrija. Napetost mišića dna zdjelice procjenjuje se pomoću videourodinamičke studije.

Diferencijalna dijagnoza se provodi s karcinomom mokraćnog mjehura, BPH, intersticijskim cistitisom. Slične manifestacije opažene su kod genitourinarne tuberkuloze i suženja uretre, budući da ove nosologije također karakteriziraju bolovi u donjem dijelu trbuha, simptomi disurije i poteškoće s mokrenjem. Kongestivni prostatitis razlikuje se od bakterijskog prostatitisa, osim toga moraju se isključiti svi patološki procesi koji prate CPPS kod muškaraca.

Liječenje kongestivnog prostatitisa

Pacijentu se preporuča normalizacija seksualnog života, budući da redovita ejakulacija pomaže drenaži acinusa i poboljšava mikrocirkulaciju. Prekinuti ili produljeni spolni odnos, koji izaziva zagušenje, je neprihvatljiv. Identificiran je niz proizvoda koji povećavaju kemijsku agresivnost urina – njihova konzumacija dovodi do pojačanih simptoma kongestivnog prostatitisa. Treba ograničiti ili još bolje isključiti začine, kavu, marinade, dimljenu hranu, alkoholna i gazirana pića. Liječenje kongestivne upale prostate može biti konzervativno i kirurško.

Konzervativna terapija

Režim liječenja odabire se pojedinačno, ovisno o prevladavajućim simptomima. U mnogih bolesnika nakon uzimanja antibakterijskih lijekova dolazi do poboljšanja, što se objašnjava nepotpunom dijagnostikom latentnih infekcija. Za spori mlaz mokraće i potrebu za naprezanjem propisuju se alfa-blokatori. Nagon za mokrenjem neutralizira se antikolinergičkim lijekovima. Pokazalo se da inhibitori 5-alfa reduktaze smanjuju ozbiljnost kliničkih manifestacija smanjenjem odgovora makrofaga i leukocita i njihove migracije u upalnu zonu.

Sredstva za ublažavanje bolova, nesteroidni protuupalni lijekovi i lijekovi za opuštanje mišića mogu pomoći u ublažavanju bolova i grčeva mišića. Razumno je uključiti u režim liječenja lijekove koji normaliziraju mikrocirkulaciju - flebotonike (venotonike). Ako stagnirajući proces podržava nedostatak androgena, pribjegavaju hormonskoj nadomjesnoj terapiji. Bolesnicima s anksiozno-hipnotičkim i depresivnim poremećajima savjetuje se savjetovanje s psihijatrom koji će odabrati optimalni antidepresiv.

Uz kongestivnu upalu prostate, fizioterapeutski postupci pomažu u normalizaciji zdravlja muškaraca. Koriste lasersku i magnetsku terapiju, elektroforezu itd. Spa tretman pomaže ublažiti simptome disurije i poboljšati seksualnu funkciju: uzimanje alkalizirajuće mineralne vode, aplikacije parafina i blata, masažni tuševi. Kod nekih bolesnika primjećuje se normalizacija dobrobiti pri izvođenju terapije vježbanja za smanjenje napetosti u mišićima zdjelice. Masaža prostate ne zamjenjuje prirodnu ejakulaciju, već poboljšava prokrvljenost i drenažu organa.

Minimalno invazivne metode liječenja

Ako je konzervativna terapija neuspješna, dolaze u obzir visokotehnološki zahvati - transuretralna resekcija prostate, fokusirana ultrazvučna ablacija visokog intenziteta. Najučinkovitija je transrektalna hipertermija – neinvazivna metoda koja se temelji na principu toplinske difuzije (prostata se izlaže nefokusiranoj mikrovalnoj energiji). Toplina povećava metabolizam tkiva, smanjuje kongestivne simptome i ima neuroanalgetski učinak. Podaci o učinkovitosti postupaka u liječenju kongestivnog prostatitisa su ograničeni.

Prognoza i prevencija

Prognoza za život je povoljna, ali je kroničnu bol u zdjelici teško liječiti. Ponekad se kongestivni prostatitis s vremenom spontano povuče. Dugotrajni poremećaj cirkulacije dovodi do skleroze tkiva žlijezde, što se očituje pogoršanjem parametara spermograma. Prognoza za kongestivni prostatitis uvelike ovisi o pacijentovoj usklađenosti sa svim preporukama i promjenama načina života.

Prevencija uključuje bavljenje sportom, izbjegavanje dizanja utega, normalizaciju spolnih odnosa te izbjegavanje konzumacije kave i alkohola. Kod sjedećeg rada preporuča se napraviti pauze za fizičke vježbe i korištenje jastuka. Poželjno je široko donje rublje i hlače. Pacijente promatra urolog uz povremenu procjenu sekreta prostate na upalu i ultrazvuk, a po potrebi prima antibakterijsko liječenje i masažu prostate.